Hyppynarulla hyppiminen on helppoa, hauskaa, halpaa ja hikistä. Se voi olla kuntoharjoittelua aikuisliikkujille tai toimia lämmittelyä tai koordinaatioharjoitteluna muille urheilulajeille.
Temppujen harjoittelemisesta pitävät sekä lapset että aikuiset. Hyppynaru on myös kansainvälinen kilpaurheilulaji, jonka virallinen englanninkielinen nimi on rope skipping. Urheilulajina hyppynaru tuli Eurooppaan Yhdysvalloista ja tällä hetkellä laji on suosittu etenkin Keski-Euroopassa sekä Pohjoismaissa.
Sinkkunarussa jokainen hyppii omalla narullaan yksin tai muiden kanssa samaan tahtiin. Tempuissa yhdistellään erilaisia käsi- ja jalkaliikkeitä sekä akrobaattisia liikkeitä hyppynarun kanssa, usein musiikin tahtiin.
Kaksi hyppijää ja kaksi narua, joita pyöritetään samanaikaisesti. Siis mitä? Tämä laji vaatii jo hieman enemmän kokemusta. Videolla Kimmo ja Miriam näyttävät mallia.
Tässä lajissa on kaksi pyörittäjää ja kaksi noin 4,5 metrin pituista narua, joita pyöritetään samanaikaisesti. Narujen sisällä voi hyppiä yksin tai pareittain sekä tehdä askelluksia ja temppuja.
Yhdellä tai useammalla pitkällä narulla saa rakennettua erilaisia yhteistyöliikkeitä tai niillä voi hyppiä koulun pihalta tuttuja leikkejä.
Tässä lajissa lasketaan, kuinka monta hyppyä urheilija saa suoritettua annetussa ajassa. Nopeutta hypitään sekä sinkkunarulla että double dutchissa. IJRU:n speed timing tracks saatavilla täällä!
Kuva: Sami Ilvonen / Suomen Voimisteluliitto
Rope Skipping lajissa voi keksiä omia temppuja, koreografioita, muodostelmia musiikin tahdissa. Valitse hyvä biisi ja fiilistele!